• Leder musikk

(“Music manager and sound editor”)     
Lillehammer-OL 1994  - kunstløp

I 1992 ble jeg forspurt om å ta utfordringen med å lede musikk- og lydavdelingen for kunstløp under OL-94.
Det resulterte i 2 meget spennende og utfordrende år med opplæring og forberedelser.


OL akkreditering

OL lederen i arbeid
sjefen i arbeid


OL full kontroll
full kontroll når det gjaldt som mest


En studietur til VM i Praha ga oss god innføring i hvordan de store TV-selskapene jobbet. Plateselskapet Supraphon hadde lydansvar og jeg ble godt kjent med utstyr og rutiner.
Vi lærte både hva vi kunne videreføre og hva vi helt klart måtte gjøre annerledes. Den tekniske utviklingen var lynrask. I Praha i 1993 benyttet de spolebåndopptakere i studio og kassetter i arenaen og bånd som røk var ikke uvanlig. I 94 brukte vi optiske disker, CD-spillere, Minidisker, DCC og datamaskiner.
Selv under prøve-OL i nov 93 ble tonehøyden endret når vi økte eller senket hastigheten for å tilpasse spilletiden. Dette problemet var løst og ble brukt første gang i feb-94.
Noe av den største utfordringen lå i at et program som skulle vare 2,18 ikke kunne vare 2,19. Det forundret meg at løperne var så drillet at de merket forskjellen.
Det skulle også vise seg at det var smart å prioritere og endre alle rutiner omkring sikkerhet ved inn- og utlevering av musikk, backup etc.
Siden vi møtte ekstra utfordringer i forholdet Nancy Kerrigan - Tonya Harding, også i form av sabotasjeforsøk med musikken.

OL autografer
2 berømte autografer: Nancy Kerrigan og Tonya Harding


 
 
fullFul
prøve-OL avtaler m Nancy
Her sjekkes og avtales musikken til oppvisningen under prøve-OL  med Nancy Kerrigan

OL mediakaos trening Nancy TonyaVi ventet

Pressetribunen måtte bygges om natten før Nancy og Tonya skulle trene samtidig. Fra 200 - 700 fotografplasser!
Vi hadde smuglet Tonya inn bakvegen og lurt både sikkerhetsfolk, politi og presse. Jeg fikk kassetten hennes en drøy halvtime før hun skulle på isen.
Tidsangivelsen på kassetten stemte ikke med det som var oppgitt i skjemaet og heller ikke med den tiden vi fikk når vi spilte den av.
(Siden USA og Norge har forskjellig strøm, var det vanlig med litt avvik i hastighet, men ikke dette!)
Våre teknikere trengte 23 min på å definere, programmere og brenne ut CD av programmet hennes....Da kunne jeg ikke love musikk til rett tid.
Da tiden var kommet var jeg fortsatt i fullt firsprang på vei fra studioet i OL-.amfien over i den gamle Storhamarhallen der dette skulle foregå.
Passerte tribunen på bildet over i det Tonya ble introdusert, musikken presentert og hun sto klar på isen.
CD-en ble nærmest kastet over til teknikeren og musikken startet - ikke et sekund for sent.
Forøvrig spilte vi over 3000 innslag i 2 haller og hadde maks avvik på 0,5 sekund !!! :-)
Heldigvis merket ingen noe og vi holdt dette internt til alt var over. Første stressmestringsprøve bestått.
Visste heldigvis ikke at det skulle bli verre under verdens mest sette TV-program på direkten noen dager senere....


OL pressen fra min plass

Mine «naboer»
Første gang Nancy Kerrigan skulle på isen under trening ropte en fotograf/journalist (på engelsk)
«Hvem har ansvar for musikken?» Jeg svarte at det var meg. «Hvorfor spilles akkurat denne sangen nå?»
Mine teknikere hadde noen CD-er som ble brukt under oppvarming, isvanningspauser etc og jeg måtte ta en rask avgjørelse da jeg hørte hva som ble spilt.
Låta var nemlig: «Simply the best» med Tina Turner. Så jeg svarte at alle løpere som kommer på isen første gang skal møtes på en positiv måte og vårt bidrag til å psyke dem opp er at alle blir møtt med «Simply the best»
(Det ble det VG-oppslag av).
Neste skritt var så snart som mulig å sjekke alle CD-er, sensurere bort noen sanger. Det hadde jo vært en katastrofe om Tonya Harding hadde fått Whitney Houstons «I have nothing»
«Simply the best» ble kopiert, alle teknikere og bibliotekarer informert i begge arenaer, og alle fikk den som velkomst på sin første trening fra da av........


Tonya og Nancy
Min erfaring med Nancy og Tonya, som ble fremstilt i media som «skjønnheten og uhyret», var nok ganske annerledes.
Jeg opplevde Tonya som alltid hyggelig og imøtekommende og ei enkel jente. Nancy var hyggelig under prøve-OL, men svært arrogant og vanskelig under OL. Men media får vel rett og styrer folks oppfatninger.Takk fra Japans Olympiske kommite for god service og mange viktige råd og tips til Nagano-lekene


klipp fra attest
OL Brennes funksjon


OL 1 Bajul,2 Kerrigan, 3 Chen
Gull: Oksana Bajul, Sølv: Nancy Kerrigan, Bronse: Lu ChenMin største (planlagte) utfordring i OL, var ansvaret for regien på oppvisningen. Her er det en del hemmelighold mellom løperne, de viser ikke alltid på trening det de skal gjøre på oppvisningen, jeg får 2 opplysninger, 2 musikkinnsliag etc. 1 som bare løperen og jeg skal vite om og 1 som de bruker på trening. Det skyldes at de gjerne vil gjøre momenter som ikke er lov under konkurransene, men de gjerne vil vise seg fram med (akrobatikk, farlige sprang e.l.)
Det er strenge rammer for hvor mange «æresrunder» de ulike plasseringene gir etc.
Et direktesendt program som skal ta 2 timer, kan ikke ta mer tid. Media skal ha all info i tide, producer likeså.
Oppvisningen startet kl 15:00 og neste direktesending (alpin) startet kl 17:00.
Vi avsluttet kl 16:58:40 - og det er jeg meget stolt av.Exhibition music planHamar Arbeiderblad.  10 år etter:
Hamar Arbeiderblad - Berget OL fra skandale s1Hamar Arbeiderblad- Berget OL fra skandale s2Hamar Arbeiderblad- Berget OL fra skandale s3


Medaljeseremoni OL TB
Her har vi inntatti rett-stilling når flagget går til topps. Rolig utenpå, men…..


Her er pressemeldingen:

LOOC pressemelding nasjonalsang

Sarpsborg Arbeiderblad:

OL Dans til Trond BrenneOL Hysteriet på nært hold

Slik oppsummerer NTB:
OL Kunstløp - NTBs oppsummering

25 Feb: ISENS SVANE VANT: GULL TIL OKSANA BAIJUL
-Received from NTB at 23:19.
Hamar (NTB-Arild S. Johannessen): Oksana Baijul fra Ukraina ble fredag olympisk mester i kunstløp. I en måned har det handlet nesten bare om Nancy Kerrigan og Tonya Harding, men da dommernes poeng var talt opp, var det den ukrainske 16-åringen som sto øverst på lista.
Kerrigan tok sølv, og kinesiske Chen Lu bronse. Tonya Harding forsvant fra kunstløpsportens rampelys med en 8. plass, men ikke før hun hadde bidratt til dramatikken i Hamar OL-amfi.
«Isens svane» Baijul sørget også for dramatikk. Helt til noen timer r friløpet var det uklart om hun kunne stille opp, på grunn av skadene hun pådro seg under trening torsdag. Hun gjennomførte et flott friløp, og gråt som det barnet hun er da dommerne belønnet henne med olympisk gull.

Skadd gullvinner
Baijul lå som nummer to bak Kerrigan etter det tekniske programmet, og var favoritt foran friløpet. Men på torsdagens trening skjedde ulykken: Den regjerende verdensmesteren kolliderte kraftig med tyske Tanya Szewczenko. Begge 16-åringene slo seg stygt. Baijuls ankel måtte etterpå sys med tre sting, og hun hadde problemer med å gå. Det var derfor ikke klart om vakre Oksana ville stille i
friløpet r konkurransen var i gang. Hjemme i Ukraina foldet 52 millioner landsmenn hendene i spenning og ba om at deres største stjerne på isparketten skulle makte å ta kampen opp med Kerrigan om gullet. Men Baijul kom, danset og vant publikums hjerter til musikk fra kjente musicaler som «West Side Story», «Cabaret», «A Chorus Line» og «My Fair Lady».
Til tross for skaden viste hun hvem som er den nye isdronningen. Ingen kan konkurrere med Oksana Baijuls uttrykksfullhet på isen.

Kerrigan
Den absolutte hovedpersonen i «Skategate» har vært Nancy Kerrigan fra Stoneham, Massachusetts. Vakre Nancy ble verdensberømt etter at hun ble slått med en jernstang over kneet før det amerikanske mesterskapet i Detroit 6. januar. Tonya Harding vant, men det gikk ikke lang tid r det avslørt at Tonyas eks-mann og andre i hennes absolutt nærmeste krets sto bak angrepet. Dermed var «Skategate» i gang.
På Lillehammer tok Nancy hevn over rivalen. Først danset hun nesten over evne i det tekniske programmet og vant foran Oksana Baijul og Surya Bonaly. I tidligere mesterskap har hun sviktet i friløpet, men ikke denne gang. Til musikk av Neil Diamond, og iført gullfarget kjole, skøytet det amerikanske glansbildet nesten feilfritt. Men Nancys problem er at hun er for glatt. Dommerne ga henne fra 5,7 til 5,9 for løpet. Det holdt til sølv, Nancys andre olympiske medalje. Hun fikk bronse i Albertville i 1992.

Exit Harding
Nancy Kerrigan vant «Skategate», mange amerikaneres hjerter og millioner av dollar. Ut til venstre ruslet stygg-pene Tonya Harding, knust på isen av rivalen. Harding ville oppnå den amerikanske drømmen. Men drømmen brast allerede under det tekniske programmet onsdag.
Det gikk galt også i friløpet. Tonya måtte bryte sitt første løp fordi skolissa røk. Gråtende måtte hun be dommeren om en ny sjanse. Det fikk hun. Hun klarte tre trippelhopp, men ingen trippel axel. Dermed var det over og ut for Tonya, som endte på 7. plass.
Jeg har oppnådd et av mine største mål, sa Tonya til journalistene etter friløpet, hvor hun danset til musikk fra «Jurassic Park» iført en burgunderrød kjole og sine gullforgylte skøyter. Etter løpet fikk hun på nytt et kraftig astmaanfall. Tonya Harding (23) Portland, Oregon reiser fra Lillehammer som en taper. Og r hun kommer hjem venter andre dommere. Sjansene er fortsatt store for at Harding om noen uker kan stå som tiltalt i en rettssal.

Witt for Sarajevo
Katarina Witt, publikumsyndling og beste kunstløperske i moderne tid, gikk sitt friløp for Sarajevo, byen hvor hun vant sitt første OL-gull i 1984. Tidligere flørtet skøytedronningen uhemmet med dommere og publikum. Ikke så denne gang, selv om hennes sex-appeal er intakt. I en versjon av Pete Seegers fredssang «Where have all the flowers gone» danset Witt seg til en 7. plass sammenlagt. Publikum mente hun ble bortdømt, og svarte med voldsom piping da karakterene for teknisk utførelse kom fram. I musikken var det lagt inn spesielle effekter som trommer, for å illudere lyden av krig.
Lekene i Sarajevo har en spesiell plass i mitt hjerte. Det er de beste lekene jeg har opplevd, og jeg har så gode minner om både menneskene og byen, sa den vakre tyske 28-åringen, som hadde sitt siste OL på Lillehammer. Hun avsluttet sin olympiske karriere med å vise at hun 10 år etter Sarajevo fortsatt er i verdenseliten.

Elektrisk stemning
Aldri r har Hamar vært i verdens sentrum som fredag da kvinnenes friløp gikk av stabelen i Hamar OL-amfi. 6000 begreistrede tilskuere på tribunen, med hele kongefamilien i spissen, sørget for nærmest elektrisk stemning inne i hallen. Elektrisk spenning var det iallfall i fjernsynsbildene som ble kringkastet til hele verden.
Tv-målinger i USA viste at 48,5 prosent av alle tv-apparater i landet strålte ut bilder fra kvinnenes teknikkprogram onsdag. CBS anslår at ca. 110 millioner mennesker så hele eller deler av kunstløpduellen mellom Tonya Harding og Nancy Kerrigan. Løpet er et av tidenes mest sette tv-program i USA, og det var ventet at friløpet fredag kveld ville få minst like mange seere.
Utenfor hallen var det frisk svartebørshandel. En time før showet startet forlangte svartebørshaiene på alle morsmål opp til 5000 kroner billetten. Normal pris for de beste billettene var 750 kroner.

UKRAINAS NASJONALSANG MANGLET
Seiersseremonien i kvinnenes kunstløp ble fredag kveld forsinket i omlag 10 minutter. Årsaken var at Ukrainas nasjonalsang ikke lå klar. Etter en ventepause ble sangen funnet, og Oksana Baijul kunne motta medaljen og høre tonene fra Ukrainas nasjonalhymne. (NTB)

26 Feb: LISSA K UNDER OPPVARMINGEN
Receive
d from NTB at 01:06.
Hamar (NTB): - Jeg kom borti lissa med skøyteeggen under oppvarmingen, og den k da jeg skulle stramme den i garderoben. Vi fant en annen lisse, men den var for kort. Jeg prøvde å gå på isen likevel, selv om jeg ikke hadde fått snørt igjen skøyta skikkelig. Ellers ville jeg blitt disket, sa Tonya Harding om fredagens mest dramatiske begivenhet i Hamar OL-amfi.
Harding kom på isen først etter å ha blitt ropt opp flere ganger, og rett r fristen var ute. Hun prøvde å stramme lissa en gang til, men begynte så på friløpet sitt - som varte bare i noen sekunder.
Jeg visste at det ville være risikabelt å konkurrere med en skøyte som ikke var skikkelig snørt. Jeg kunne brekke ankelen ganske lett. Med en gang jeg gjorde det første spranget, en trippel lutz, merket jeg at det ikke gikk. Jeg hadde ingen støtte. Jeg visste at jeg måtte stoppe. Dersom jeg hadde fortsatt, ville jeg brukket ankelen, og da
hadde jeg aldri tilgitt meg selv.

Nytt håp
Harding gråt åpenlyst da hun avbrøt friløpet sitt. Så gikk hun bort til dommerne, og fattet nytt håp. De sa at jeg fikk to minutter til å ordne lissa. Jeg måtte

bare prøve å dra den til slik at den ble stram nok. Jeg gikk av isen og prøvde det, prøvde å skjøte den, og vi greide det ikke. Så sa de plutselig at jeg fikk lov til å skøyte om igjen sist i gruppa. Det var en stor lettelse.

Fire andre løpere var i aksjon r det var Hardings tur igjen.
Nervesammenbrudd
Jeg greide å legge problemene bak meg, og det føltes bra. Jeg synes jeg gjorde det bra i forhold til omstendighetene, særlig ettersom jeg holdt på å få nervesammenbrudd r jeg kom ut første gang.
Hardings p om en god plassering forsvant da hun ikke greide å gjennomføre varemerke-spranget sitt, trippel axel. Det er hun alene om blant kvinnene i dag, men uten det ble det bare 8. plass sammenlagt.
Jeg tenkte bare at jeg ikke måtte gi opp. Det er ikke bare et trippel axel-program, det er et helt program. Jeg måtte bare ikke gi opp.
Etter å ha gjennomført friløpet vinket hun ganske fornøyd til tilskuerne, r hun gikk i «kyss og gråt»-boksen for å få dommen, og det etterhvert obligatoriske astmaanfallet.

Én drøm oppfylt
Jeg tenkte at jeg var glad, og at iallfall en av drømmene mine var oppfylt, å være med i OL. At jeg ikke vant en medalje, det er OK. Det er ingen tvil om at OL-deltakelsen var verd det. Men om jeg fikk gjøre alt en gang til, ville jeg helt sikkert gjort noe annet, tror jeg. Kanskje ikke, hvem vet?
Harding sa seg glad for at Nancy Kerrigan gjorde det bra, men ville ikke si at hun var skuffet over sin egen plassering.Mye skjedde før dette også. her er noen utdrag:

Lillehammer (NTB-Stein Aabø): Den amerikanske kunstløpskjønnheten Nancy Kerrigan satte olympisk rekord før vinterlekene var i gang. Hun klarte å fylle det 500 stoler store auditoriet i hovedpressesenteret dobbelt opp ved sitt blotte nærvær.
Innenfor dørene ventet minst 1000 journalister, fotografer og kameramenn på hennes entré. De som hevder at pressefolk er flokkdyr, fikk bekreftet sine fordommer. For da horden skjønte at
hennes beskyttende politikorps smuglet henne ut igjen for så å slippe henne inn nødutgangen, flyttet medieuhyret sin uformelige kropp mot denne. Tunge fjernsynskameraer ble holdt i luften med
én arm.

Kunstløpforbundet har innledet disiplinærsak mot Harding på grunn av mistanken om at hun var innblandet planleggingen av attentatet mot Kerrigan i begynnelsen av januar, men på grunn av regelverket kan ikke den saken komme opp r i mars. Rettssikkerheten som er garantert i USAs grunnlov åpner for gigantiske erstatningssummer dersom en avgjørelse om å utelukke Harding skulle bli kjent rettsstridig i amerikansk rett. USOC er svært klar over at de med høringen ville bevege seg i et ju ridisk minefelt.

Møte
s på isen
Både Harding og Kerrigan har fått tilbud om å trene i Oslo for
å unngå å møtes i Hamar, men begge avslo. Fordi de er medlemmer av samme lag, har de fått treningstid rett etter hverandre, og det internasjonale skøyteforbundet (ISU) kommer ikke til å endre på det.

16 Feb: JERNRING RUNDT Tonya Harding (Foto)
-
Received from NTB at 17:54.
Hamar (NTB-Helge Øgrim): Så kom vesle Tonya Harding til Hamar og
OL. Verdens mest omtalte kunstløper for tiden ble passet på av 25 staute politimenn da hun ordnet akkrediteringen.
Lokalene var stengt for alle andre i et par timer.
Det skjedde ikke engang da presidentfrue Hillary Rodham Clinton fikk kortet som gir adgang til arenaer og innkvartering.
Et par hundre pressefolk, 10 tv-lag og en håndfull skuelystne hamarsinger trosset kulda og trengselen for å få et glimt av Tonya.

SKJERPET KONTROLL I AMFIEN
LOOC har skjerpet sikkerheten i Hamar OL-Amfi, hvor kvinnenes kunstløp starter onsdag. Interessen har eksplodert som følge av Harding/Kerrigan-saken. Tiltakene er ikke bare rettet mot publikum, men nå også mot pressen. - Vi skjerper rutinen for sjekking av filmutstyr. Mange ikke-rettighetshavere forsøker å snike seg inn med opptaksutstyr uten å være autorisert. Så langt har en person fått inndratt kamera og akkreditering etter brudd på reglene. Nå regner vi systemet for sjekking ved inngangene som sikkert, sier arenaleder Bjørn Ruud. (NTB)

Lange køer
Sikkerhetskontrollene alle måtte gjennom ved inngangen skapte lange køer og gjorde at mange hundre seter var tomme bare minutter r første jente skulle på isen. Arrangørene fryktet at en tulling skulle prøve å skade en av dramaets hovedpersoner, og tok ingen sjanser.
25 Feb: SABOTASJE MOT CBS, TV-KABEL KUTTET
-Received from NTB at 04:10.
Lillehammer (NTB): Mens Nancy Kerrigan og Tonya Harding var på isen i Hamar OL-Amfi onsdag kveld, ble en av CBS tv-kabler utenfor kunstløphallen klippet over, skriver Dagbladet. Sabotasjen ble straks oppdaget og fikk ingen innvirkning
tv-overføringene.
Ifølge Dagbladet forsøkte CBS å hemmeligholde sabotasje-forsøket.
Tre politikilder skal imidlertid ha bekreftet at tv-kabelen ble kuttet.
Politie
t står fortsatt uten spor etter sabotørene.Tonya og lissa som røk
 
 

RapidWeaver Icon

Made in RapidWeaver